Пропускане към основното съдържание

Иманяри задигнали безценна картина от читалище в Хисар?

Картината „Колелото на живота”, рисувана върху дърво от българския художник Вълчан Петров, е била задигната в събота срещу неделя от читалище „Иван Вазов” в Хисар.
Според полицията крадците са действали професионално, като няма следи от взлом.
Предполага се, че извършителите са няколко души, защото художественото произведение е огромно – то е с диаметър 220 сантиметра и 15 години стои високо окачено на стената във фоайето.
Платното не би могло да бъде свалено без стълба от един човек и ако не е демонтирано, не би могло да бъде изнесено, съобщи началникът на РУП-Хисар Иван Иванов.
Художественото произведение е било собственост на Държавната художествена галерия в Пловдив, но по повод юбилей на читалището и по желание на Вълчан Петров, който е родом от курортното градче, то е предоставено за ползване на местния културен дом.
Съставено е от 12 части, които изобразяват зодиакалните знаци и цикъла на живота, обясни секретарят на читалището Георги Топузлийски.
В самото читалище няма охранителни камери, но ще бъдат прегледани записите от външните камери, ще бъдат разпитани и хора, каза говорителят на Районна прокуратура – Пловдив, Галина Андреева. Съмнения, че кражбата е дело на иманярската мафия, е заявил и самият Вълчан Петров, каза още секретарят на читалището. Експерти оценяват картината на около 100 000 евро.
По непотвърдена информация кражбата е била планувана отдавна и е дело на местната иманярска мафия.
Вероятно картината е била поръчана от частен колекционер, защото ако крадците нямат осигурен канал за подобни художествени ценности, те не била и посегнали, защото в България тя е непродаваема.
В Хисар отдавна имат проблеми с набези на иманяри. Години наред те разкопават районите на града и край село Старосел.
До момента, въпреки че има заловени иманяри, няма такива осъдени. 


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.