Пропускане към основното съдържание

Канонизират за светци избитите българи в Батак и Априлци

Патриарх Максим за първи път, откакто оглавява Българската  православна църква от 1971 г., ще канонизира за светци убитите при Априлското въстание българи през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Тройца" в Априлци.
Канонизацията ще бъде  извършена в неделя от 9.30 ч. в катедралния храм "Свети Александър  Невски" от патриарха в съслужение с митрополитите на БПЦ,  съобщиха от Светия синод.
В храма ще бъде отслужена литургия, по време на която ще бъде  обявено вписването на имената на новите светци в българския  църковен календар. На службата патриархът ще свали бяло платно,  с което ще са обвити иконите на новите светци. Иконата на  мъчениците от Новоселския манастир в Априлци е изографисана от  художника Владимир Аврамов, а тази на мъчениците от Батак е дело на Мирослав Асенов.
Паметта им ще се почита на 17 май.
След литургията ще бъде отслужен първият молебен за новите  светци - вече като към небесни застъпници на вярващите.  Канонизацията ще завърши с литийно шествие около храма "Свети Александър Невски". 
Светият Синод взе официално решение за канонизацията на 16  март тази година. Историята е запазила само някои от имената на  Баташките мъченици - това са зверски убитите местни свещеници  Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са  имената и на някои от избитите в Батак - Иван, Илия и други. 
Сред известните имена на Новоселските мъченици са тези на  двамата свещеници - Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, както на седем монахини и на една мирянка. 
Последните канонизирани за български светци са Свети Паисий  Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил. През 2000 г. т.нар.  алтернативен синод на Пимен и Инокентий канонизира дякон Игнатий - Васил Левски, но тази канонизация не беше призната от Светия  синод на БПЦ, ръководен от патриарх Максим, припомня БТА. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.