Пропускане към основното съдържание

Българинът е издръжлив, ще се справи с криза

Българинът ще се справи с кризисна ситуация, при която има пряка заплаха за живота му, заради издръжливостта си и толеранса към лишенията.
Не е ясно обаче дали, ако получи предложение да напусне страната, няма да го приеме незабавно.
Това мнение изрази пред БТА началникът на Центърът по психично здраве и превенция към ВМА полк. д-р Илия Маринов относно това как биха реагирали българските граждани при ситуация като тази в Япония.
Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът.
Той обаче не е оптимист по отношение на това дали при бедствие българинът няма
да предпочете да напусне страната незабавно.
И сега част от българите не остават в страната, за да участва във възстановяването й в социален план, за да работят за просперитета й. Българите предпочитат да отидат навън, но дори и в чужбина не могат да са конструктивни и да се обединят върху една обща цел, за разлика от японците, каза Маринов.
Сред феномените, на които се дължи наблюдавана от целия свят реакция на японските граждани по време на кризата, е високата степен на организираност на японския народ.
Въпреки предложенията за евакуация в чужбина редовият японец заявява, че ще остане в родината си, за да участва в нейното възстановяване.
Според Маринов е необходимо да има развити и утвърдени програми във всички институции, които подготвят населението за реакция при бедствия, а Министерство на образованието би трябвало да въведе предмет по оцеляване в бедствени ситуации.
За добрата организация в Япония разказват и група, работещи в Япония, които са потърсили подкрепа от психолозите на центъра.
Пострадалите са разказали, че още в първия момент след земетресението, електронните медии са предупреждавали, че е възможно да има цунами и са препоръчвали на населението незабавно да се насочи към високите места на града.
ВМА и центърът имат разработена програма за психологично подпомагане и подкрепа на населението при бедствия,аварии и катастрофи.
Центърът разполага с около 15 психолози, които досега са оказвали подкрепа на жителите на село Челопеч, при трагедията в Охрид, след земетресението в Хаити, на медиците в Либия.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.