Пропускане към основното съдържание

Софийският университет затваря от понеделник

Софийският университет "Св. Климент Охридски" затваря за неопределено време от понеделник, съобщи за "Дневник" ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев. Поводът - "перушината, която прехвърли камилата е" правителственото решение от май 2010 г., с което Ботаническата градина в Балчик, която се стопанисваше от СУ, премина към министерството на културата. "Прехвърлиха го с мотива да правят културен бизнес център, което е посегателство", заяви още Илчев.

Учебни занятия няма да има от понеделник, като ректорът ще представи повече подробности на пресконференция утре. Според сайта news.bg  решението е взето снощи на заседание на Академическия съвет на висшето училище. Илчев е призовал студентите да се включат в протеста и поиска правителството да преразгледа решението си. Пред сайта, той коментира, че случващото се е в интерес на съмнителни бизнес интереси.

Според решението на правителството от май над 183 дка от комплекса в Балчик се дават за управление на културното ведомство за нуждите на държавния културен институт "Двореца". В тях влиза и Ботаническата градина, която се стопанисваше от висшето училище.

Университетът ще управлява само 11 дка от комплекса, при положение че досега имаше 74 дка. Цялата територия на градината е публична държавна собственост. Според официалното съобщение целта на прехвърлянето е развитието на комплекса.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.