Пропускане към основното съдържание

Найденов контра на Плевнелиев за царските имоти

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се обяви категорично против отпадането на наложения през декември 2009 г. от парламента мораториум върху царските имоти.
"Категорично като министър възразявам да бъде вдигнат мораториумът и за целта съм разпоредил на Изпълнителната агенция по горите да следи там да не се извършва сеч", заяви в парламента земеделският министър.
В четвъртък регионалният министър Росен Плевнелиев призова парламентът да преразгледа забранителната мярка върху ползването на т.нар. царски имоти, за да не бъде осъдена България в Страсбург за нарушено право на собственост на Симеон Сакскобургготски.
„Министерството на земеделието и храните е предприело всички необходими мерки за защита на държавния интерес върху собствеността на държавните земи и гори, отнето и възстановено имущество на бившите царе Фердинанд Първи и Борис Трети и техните наследници“, заяви Найденов.
За целта са образувани две съдебни производства в Софийския градски съд и Софийския окръжен съд.
Целта на делата, които водим, е да се установи, че България е собственик на недвижимите имоти, гори и земи от държавния горски фонд, възстановени от поземлената комисия в Самоков на бившите царе, както и на всички насаждения, трайно прикрепени съоръжения и пристройки върху тези имоти, въз основа на което те да бъдат освободени, припомни земеделският министър.
МЗХ и Изпълнителната агенция по горите следят за запазването и доброто стопанисване на тези гори, стопанисвани от гражданско дружество "Кардам", подчерта още Найденов.
На 18 декември 2009 г. депутатите забраниха продажбата, отдаването под наем и други разпореждания с дворците и горите, върнати на Симеон Сакскобургготски, до приемането на специален закон за “царската реституция”. 15 месеца по-късно обаче закон все още няма.
През август 2010 Симеон Сакскобургготски заведе дело в Страсбург срещу мораториума.
Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.