Пропускане към основното съдържание

Хетеро или хомо? Зависи от серотонина

Вероятно серотонинът е виновен и за появата на бисексуалността или високата сексуална възбуда, колебаят се все още китайски учени, изследвали ролята на трансмитера върху сексуалното поведение.
Серотонинът, или както е известен - „веществото на удоволствието“, се синтезира в мозъка. Част от медикаментите, предписани при депресия и психични разстройства, влияят именно на нивото на серотонин, а хората, които ги приемат, често имат по-ниско либидо.
За разлика от хората, мишките са изключително чувствителни на нивата на серотонин. При наблюденията си изследователите от Beijing's National Institute of Biological Sciences, отбелязват, че високите нива на серотонин водят до проблеми с ерекцията и еякулацията и обратното, при по-ниски те се връщат свръхактивни на тепиха на сексуалната игра.
Учените провеждат изследване спрямо показателите на „веществото на удоволствието“. Те успяват да създадат поколение, на което липсва ген, отговорен за синтеза на серотонин.
Експертите установяват, че мишките, при които нивата на серотонин са ниски, поставени в една клетка без значение от пола им, са най-активните в програмата. При тях се наблюдава сексуална активност около 80% от времето, прекарано в клетката. За сравнение обикновените мъжки индивиди, с нормални нива на серотонин, демонстрират особено страхливо поведение пред женските и сексуалната им активност отнема само 20–30% от времето им.
Има и други факти, които подкрепят резултатите от експеримента. Мишките, при липса на серотонин, подушват аромата на любовта еднакво добре, както при женските, така и при мъжките индивиди, и се стремят към сношение...
Не е съвсем ясно дали учените са намерили начин да „направят“ мишките бисексуални, или пък силно възбудени, а във връзка с въпроса дали методът би могъл да се използва върху хора, няма никаква светлина.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.