Пропускане към основното съдържание

"Лукойл": Сега работим на загуба

Печалбата на „Лукойл“ при продажбата на литър дизел е една стотинка, а при продажбата на литър бензин А 95 търпи загуба от 12 стотинки. Това заяви Сергей Гиндич, заместник генерален директор по доставки и продажби в компанията. 
Той присъства на заседание на парламентарната икономическа комисия, на което се обсъжда пазарът на горива и начинът на определяне на цените.
„Много хуманно звучи да работите на загуба, но някой трябва да я покрива“, каза депутатът от Коалиция за България Петър Димитров. Той попита защо цените на дизела в девет европейски страни са по-ниски от българските.
"Страна като Люксембург не е съпоставима с България, а данъците й са много по-ниски от българските", каза в отговор Гиндич.
"В Люксембург всеки може да разтоварва горива където иска, докато в България това става единствено в лицензирани данъчни складове", посочи още той.
Цените на бензина в Русия и отвъд океана са по-ниски от тези в България, но ако горивото се превозва до България, неговата цена ще бъде различна, допълни представителят на „Лукойл“. 
Биокомпонентът в цената на литър дизел е 4 стотинки, казаха още от компанията.
„Присъстваме на второ абсурдно заседание”, заяви червеният депутат Румен Овчаров.
„Лукойл” работи на загуба, „Ромпетрол” внася на загуба. Бизнесът с горива се оказва един от най-губещите бизнеси. Това е пълен абсурд”, отсече Овчаров.
Законът за акциза и данъчните складове създава проблеми на търговците на горива, смята Корнелия Нинова от левицата. Тя предложи депутатите от комисията да  помислят дали не може да се промени Законът за акцизите и данъчните складове, така че да бъде улеснен вносът на горива в страната.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.