Пропускане към основното съдържание

Компенсират животновъдите 100% заради шапа

Министерският съвет ще обсъди ситуацията с избухналите три огнища на болестта шап в област Бургас.
На заседанието ще бъдат дискутирани взетите до момента действия, след като на 19 март 2011 г. ветеринарни лекари от Българска агенция по безопасност на храните установиха ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма разположена на 3 км от с. Кирово.
Във фермата са отглеждани 143 говеда, които са умъртвени. Животните са предназначени за месо и са отглеждани свободно на 400 хектара оградена площ.
На 25 март 2011 г. БАБХ, докладва три нови случая на шап в община Средец, в село Голямо Буково в ферма с 49 говеда и 11 свине, в село Факия във ферма с 81 говеда, намираща се накрая на селото и в село Момина Църква - ферма с 209 говеда, намираща се в близост до селото.
Предприети са всички необходими мерки от страна на българските ветеринарни власти за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му, твърдят от земеделското министерство.
Всички собственици на умъртвени животни ще бъдат обезщетени в размер на 100% в кратки срокове след приключване на умъртвяването.
Ще бъдат компенсирани всички животновъди, чиито животни са умъртвени в огнищата на шап.
Компенсациите за всеки собственик на умъртвени животни ще включват всички направени разходи, свързани с ерадикацията на заболяването, умъртвяването на животните, унищожаването на млякото, почистване и дезинфекция на стопанствата, унищожаване на заразените фуражи и на заразените съоръжения, когато последните не могат да бъдат дезинфекцирани.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.