Пропускане към основното съдържание

Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството.

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.
"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.
Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.
Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.
Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.