Пропускане към основното съдържание

10 000 лв. глоба за учители, премълчали за Сталин, Хитлер и Априлското въстание

Глоба от 2000 до 10 000 лв. да отнасят учители, които премълчават в клас истината за Сталин, Хитлер и кланетата през Априлското въстание. Това предлага депутатът Лъчезар Тошев с поправки в Наказателния кодекс, пише Монитор. Санкцията ще се налага и на преподаватели и лектори в университета, които при осветляване на събитията около Априлското въстание от 1876 г. отричат, оправдават или омаловажават масовите убийства на българско население. Глоба чака учителите и ако учат децата, че по време на Втората световна война не е имало геноцид над еврейския народ. Освен това българските преподаватели ще трябва да внимават и как представят тоталитарните режими в клас. За да не се бръкнат със сума, по-голяма от изкараното от тях за цяла година, ще трябва да отбелязват коректно експанзионистичния, завоевателен и диктаторски характер на комунистическите, национал-социалистическите и фашистките режими. Не трябва да пропускат да обяснят на учениците и за лагерите на смъртта и газовите камери. Учителите също не бива да забравят и целенасоченото изтребление на голяма част от политическите, икономически и интелектуални елити в страни, попадали под тоталитарна власт. Предлаганите промени се насочени срещу поругаването на историческите събития, посочва Тошев.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.