Пропускане към основното съдържание

Колко големи са "големите промоции"

Екипът на предаването “Тази сутрин” организира директен ценови сблъсък между най-големите вериги и кварталните магазини у нас, за да провери има наистина места, където пазаруването е по-евтино

Първата дисциплина в “трибоя” е най-евтини яйца, размер S. Верига номер 1 ги предлага за 17 ст., верига 2 - за 16 ст., верига 3 - за 14 ст. Производителите са различни и затова тук не претендираме за представителност. 

Краве сиренето от една и съща марка се намира за 10 лева на килограм във верига номер 1 и за 11.24 лева - във верига 2 .

Кашкавалът, също от една и съща марка, се предлага за 14.29 лева за килограм срещу 14.40 лева за верига номер 1. 

Най-евтиното кисело мляко предлагат във вериги 2 и 3 - по 39 ст. за една кофичка. Верига 1 няма толкова евтино мляко, но кофичките от всички останали марки, включително най-популярните и утвърдени, там са по-евтини. 

Захарта е на сходна цена и в трите вериги - от 1.89 до 2 лева за килограм. 

Олиото е най-евтино във верига номер 3 – 2.85 лева за литър, но всяка верига предлага различни марки.

Хлябът от една и съща популярна марка има най-ниска цена във верига номер 1 -  92 ст., срещу лев за същия продукт в другите две вериги.

Какъв е изводът? Във всеки магазин можем да намерим по някоя стока, която е най-евтина. На фона на тези редовни цени всяка верига прави големи и шумни седмични или дневни промоции на определени стоки. Големите вериги предлагат около 20-30 хиляди артикула. Намелени са едва 10-тина от тях. За да преценим къде е най-изгодно да напазарувате цяла кошница с храна, по-добре е да проверим цените на ненамалените стоки, защото те са по-решаващи за бюджета ни. 

За сравнение, сиренето, киселото мляко, кашкавалът и олиото в квартално магазинче са по-скъпи, отколкото в трите големи вериги, но дори там можем да намерим нещо, което е с по-ниска цена от това в чуждите големи вериги – като яйца за 12 ст., например. 

“Намалението на едно яйце, рекламирано с големи букви като супер уникална промоция, е сугестия, че всички останали цени са невероятни. Едно намалено яйце е способно да те накара да напълниш цяла количка с ненужни покупки. Така работи маркетингът”, обяснява психологът Пламен Димитров. 
Ако търсенето на най-ниските цени ви е хоби, може да загубите цял един ден в обикаляне по магазините. Ако просто пазарувате обаче, изберете най-близкия търговски обект и не се притеснявайте, че сте изпуснали големите намаления.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.