Пропускане към основното съдържание

"24 часа": Двойни такси за ВиК без пречиствателна станция

Двойно по-големи такси за водоползване ще плащат ВиК дружества, които не пречистват отпадните води. Това предвижда проект на нова тарифа за водните таксите, събирани от държавата, за който съобщи в. "24 часа".

Операторите, които не пречистват мръсните води, ще дължат по 4 ст. на кубичен метър използвана вода вместо сегашните 2 ст.  Допълнително ще се плащат и по 2.5 ст. на куб. метър изхвърлени отпадни води. В зависимост от съдържанието им към дължимата сума ще се добавят и други такси.

ВиК дружествата, които имат пречиствателни станции, пък ще плащат по нова, по-ниска тарифа. Те ще дължат на държавата 1.5 ст. на куб. метър вместо досегашните 2 ст. И за тях обаче важат таксите за заустване на отпадни води, но те ще са по-ниски заради по-ниското съдържание на вредни вещества. Таксите за замърсяване на водите от канализацията ще се удвояват, ако отпадните води изтичат в морето, предвижда още предложената от екоминистерството тарифа.

България трябваше да е изградила пречиствателни станции в градовете с над 10 хил. жители до края на миналата година, каквито са изискванията на оперативна програма "Околна среда". В 70 от общо 124 агломерации обаче няма такива.

Според информацията на "24 часа" с предлаганата тарифа всички водноелектрически централи в България ще трябва да бъдат оборудвани с водомери, за да се знае какво количество вода ползват за производството на електричество. На база данните от водомерите държавата ще събира такса от централите. Тя ще е в размер на 0.0016 лв. на куб. метър. В точния размер такста щяла да бъде отразена и големината на централата.

Изградените хидросъоръжения, в които не може да се монтира водомер, ще плащат на база държавни изчисления колко вода е нужна за производството на 1 киловатчас ток.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.