Пропускане към основното съдържание

Въстаниците: Няма да преследваме Кадафи, ако се оттегли


Ръководителят на опозиционния Национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил заяви, че новите власти са готови да освободят Муамар Кадафи от наказателно преследване, ако той доброволно подаде оставка и напусне страната, съобщи АФП.


„Готови сме да спрем кръвопролитието, но първо той трябва да подаде оставка и да напусне страната. Тогава няма да го преследваме“, каза Джалил.


По думите му официални представители на Кадафи не са се опитвали да преговарят с Националния съвет.


По-рано се появи информация, че въстаническото правителство категорично е отказало да преговаря с Кадафи, пише Lenta.ru. Беше съобщено, че Кадафи предложил на революционерите да свикат парламента и да постигнат компромис. Либийският лидер бил готов да прекрати борбата и да се оттегли в замяна за гаранции за собствената си и на семейството му  неприкосновеност.


От своя страна официалните власти в Либия също отрекоха да се водят преговори с въстаниците.
Самолети разузнавачи на НАТО АУАКС започват денонощно наблюдение на военните действия на режима на Муамар Кадафи в Либия.


Дежурствата на самолетите в средиземноморския регион са увеличени от 10 на 24 часа, съобщи агенция DAPD, позовавайки се на посланика на САЩ в НАТО Иво Даадлер.


Това ще даде възможност за съставяне на по-пълна картина на събитията в страната, каза дипломатът. Системата АУАКС позволява да бъдат откривани и идентифицирани обекти на разстояние до 400 километра, радари и други електронни устройства обезпечават контрола на площ над 312 000 квадратни километра, пише Дойче веле.


Поради продължаващите атаки на ВВС на Кадафи, жертви на които стават мирни жители, Великобритания и Франция се опитват да получат мандат от ООН за обявяване на въздушното пространство над Либия за зона, забранена за полети. Според дипломати от Ню Йорк предложенията се съгласуват с американската администрация и германското ръководство, посочва Ройтерс.


Необходимостта от подготвяне на нова резолюция се обяснява с това, че Кадафи продължава да използва бойни хеликоптери срещу цивилното население, поясни британският външен министър Уилям Хейг.
От дипломатическите среди в ООН посочват, че ще бъде трудно осигуряването на подкрепа от страна на постоянните членки на Съвета за сигурност Русия и Китай, но подобна възможност не е изключена.
Междувременно 27-те страни от ЕС работят интензивно по подготовката на решение за засилване на санкциите срещу режима в Триполи, припомня агенция DPA. Става дума по-специално за увеличаване броя на либийските фирми, чиято собственост в Европа ще бъде замразена. Планира се също така да се увеличи списъкът на съратниците на Кадафи, чиито банкови сметки и други активи ще бъдат блокирани. Очаква се решение по този въпрос да бъде взето на предстоящата тази седмица извънредна среща на върха на ЕС, посветена на ситуацията в Либия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.