Пропускане към основното съдържание

Скандален филм пак очерни България в Европа

Визията на известния британски актьор и журналист Майкъл Палин за България като страна на чалгата и циганите, отново стана достояние на английската публика. Скандалният филм на Палин бе излъчен след присъединяването на страната ни в ЕС, а тенденциозното изкривяване на образа на България бе продължено и на 15 февруари т.г., докато страната ни опитва да получи подкрепа за Шенген.
България отново е очернена в очите на и без това претенциозните британци.
След скандалния филм на актьора и журналист Майкъл Палин "Michael Palin's New Europe'' от 2007-а, авторът продължава да натрапва визията за страната ни като държава на чалгата и циганите и днес.
Интересно е, че лентата се завъртя първо по време, когато страната ни бе приета за пълноправен член на ЕС и внушаваше каква грешка е това, а сега отново е продължена - когато България опитва да получи подкрепа за Шенген.
За възмущението си от тенденциозното представяне на страната ни алармира писателят и публицист Мартин Ралчевски, който живее и работи във Великобритания.
Продължение на скандалното омаскаряване на страната ни във филма на Палин той гледал на 15 февруари т.г. по телевизия ''Yesterday''. Водещият пак е на път от Лондон, през Румъния, Сърбия, Македония, България, до Турция.
Навсякъде Палин показва хубавите страни на държавите, през които минава.
'Както виждате Румъния е не само красива, но и модерна страна, - обясни той. - Страната отдавна няма нищо общо с комунистическото си минало. Пазарната икономика е установена напълно и тук практически може да се намери всичко...'', описва филма Ралчевски, а същото настроение оставяло и споделеното от Палин при влизането му в Сърбия и Македония.
Следва обаче познатият от предишното му предаване шок.
''България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна циганите са около половината население'', започва разказът си Палин, след като пристига в София.
Той обаче не поема към забележителностите на града, а към дома на Азис. Следва тежко интервю, в което чалга-звездата говори за дискриминацията.
„Ти си от цигански произход, нали? И си най-известният циганин в държавата? А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?'', са част от въпросите на журналиста, на които Азис отговаря утвърдително.
 ''Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик.'', продължава водещият.
''Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои'', отговаря тъжно Азис и интервюто с него приключва.
Продължава обаче филмът на Палин с покъртителни кадри от Столипиново.
"Този град е известен с това, че в него живеят най-много цигани.
Много повече в сравнение с другите градове на страната. Наричан е още „циганският град", запознава зрителите британецът с Пловдив. Виждаме го качен в каруца, звучи чалга, фонът е от стари панелки, боклуци и десетки цигани около водещия.
''Какво работят тези хора?'', пита той.  ''Повечето не работят нищо'', отвръща му преводачката. Палин отпива глътка безалкохолно и шептейки към камерата шеговито казва: ''Да се махаме от тук''.
Така приключва репортажът от България на Палин, разказан от Ралчевски. След това британецът продължава към Турция, която също като Сърбия и Македония е показано като една чудна страна с богата култура.
Остава само черното петно България. И въпросите защо точно и единствено България трябва да получи подобно представяне във Великобритания, защо това се превръща в тенденция и от какво са породени чувствата на мистър Палин към страната ни?

Източник bnews.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.