Пропускане към основното съдържание

Столичани ще поискат референдум срещу застрояването на кв."Дружба"

Инициативен комитет ще внесе искане в Столичния общински съвет (СОС) за провеждането на местен референдум в район "Искър" срещу презастрояването му, съобщи днес председателят на комитета Борис Цветков. В този район се намират всички части на квартал "Дружба".

Актуализацията на устройствения план на района предвижда двойно уплътняване на строителството в квартала, обяви Боряна Шивачева от инициативния комитет. По думите й в голяма част от зелените площи ще изникнат блокове.

При обществените обсъждания на устройствения план жителите на квартала са имали много възражения, но общинският експертен съвет, който в крайна сметка предлага на СОС крайния вариант, не се съобразява с мнението на гражданите, обясни Шивачева. Затова нашата надежда е чрез референдума мнението на хората да стигне до общинския съвет, допълни тя.

Инициативният комитет събира подписи от три месеца и се надява до крайния срок, който изтича след няколко дни, да имат над 3 хил. в листата, каза Цветков. Общинският съвет е длъжен да свика референдум до 40 дни, ако това поискат поне 10% от хората, които са гласували на последните местни избори в района (около 59 хил. души), което означава да бъдат събрани близо 6 хил. подписа, призна Цветков.

При изразено желание от 5% от живущите в района обаче СОС е длъжен да разгледа предложението за референдум и ако откаже, да мотивира отказа си. Мотивът може да е липса на средства в този момент, признават още от инициативния комитет. Ако не успеят да достигнат прага от 5%, те ще потърсят подкрепата на общински съветници, като са нужни минимум 13, които да внесат доклад с предложение за референдум. Той обаче трябва да бъде подкрепен от мнозинството в СОС, което е на ГЕРБ.

Много хора от квартал "Дружба" ни подкрепят и не искат да бъде допуснато презастрояване в квартала, но се страхуват да дадат данните, които се изискват по закона за допитванията - трите имена, точен адрес и ЕГН, обяви председателят на инициативния комитет. Комитетът ще поиска официално от Народното събрание промени в законите, които да намалят изискванията за лични данни при подобни граждански инициативи.

Предлагаме да се изискват само трите имена и евентуално датата на раждане, каза Борис Цветков. Според него при събирането на подписи с тези данни има начин за установяване на злоупотреби.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.