Пропускане към основното съдържание

За ДПС вот "въздържал се" = "за" кабинета

Гласуването по вота на недоверие ще изясни опозиционния профил на политическите сили, представени в 41-вото НС, обяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
„За нас критерий за опозиционност е не толкова критичното говорене, а начинът на гласуване. Въздържането от гласуване всъщност е глас в подкрепа на кабинета“, категоричен е Местан.

ДПС ще внесе промени в Изборния кодекс, според които вот със знак "Х" е всяко пресичане на две линии в една точка, което изразява по еднозначен начин волята на избирателя. 

Движението иска тази дефиниция да бъде записана в допълнителните разпоредби на кодекса.

Местан уточни, че двете линии могат да са не само прави, но и леко изкривени или вълнообразни.

Неговите опасения са, че Изборният кодекс в сегашния си вид не предлага определение за знака и ако дадена секционна комисия реши да абсолютизира графическите изисквания, лесно може всеки вот да бъде обявен за недействителен. Така съществувал рискът да се открадне вотът на десетки хиляди български граждани.

Според него се дискриминират и гражданите, които заради възраст или определено заболяване няма да могат да напишат добре знака "Х".
„Ако промените на ДПС не бъдат подкрепени, следващата крачка на Движението ще бъде да сезира КС, тъй като иначе се нарушава избирателното право на хората“, закани се Местан.

Източник dnes.bg
Ключови думи: вот на недоверие, Лютви Местан, касим дал, ДПС

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.