Пропускане към основното съдържание

САЩ и Франция изпращат военни кораби към Либия

Българският самолет, който ще се включи в транспортирането на бежанци от границата на Тунис и Либия ще превози около 400 души до Египет.
Очаква се самолетът да извърщи в неделя три полета от тунизийския  град Джерба до Кайро.
С този самолет България се включва в организираната от ЕС евакуация на бежанците от либийско-тунизиската граница.
Американските военни кораби „Киърсаржд” и „Понс” се насочиха към бреговете на Либия от база на остров Крит, съобщи говорителят на базата Пол Фарли, цитиран от вестник „Взгляд”.
По-рано САЩ изпратиха към Либия и самолетоносача „Ентърпрайс”, който патрулираше край бреговете на Сомалия.

Военните кораби трябва да се включат в евакуацията на бежанци и в доставката на хуманитарна помощ за Либия. Два американски военно-транспортни самолета вече превозват египтяни от Тунис до родината им.
Великобритания също заяви, че е готова да изпрати свое елитно подразделение в Либия, за да участва в хуманитарна мисия.
Франция вече изпрати военен кораб за прибиране на египетските бежанци в родината им.
Според оценката на ЕК на границата между Либия и Тунис са събрани над 100 хиляди бежанци. Те се опитват да напуснат Либия и да стигнат до родните си страни.
Най-голямата група – над 15 000, са египетски граждани.
Съседните на Либия държави Алжир и Тунис се подготвят за нова вълна от бежанци. Тунис очаква нов поток от 10 000 души дневно. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.