Пропускане към основното съдържание

Депутатите с публичен отчет за пътуванията си

Списък с командировките на всеки един депутат да се публикува на интернет страницата на Народното събрание. Такова предложение ще направи тази седмица в парламента депутатката Меглена Плугчиева, пише Монитор.
Публичните отчети щели да покажат кой законотворец колко точно километра е навъртял в страната и до кои дестинации в чужбина е пътувал. По този начин щели да се разкрият най-големите пътешественици сред народните представители.
„Не може под общ знаменател да се обявява само колко много са пропътували всички народни представители, без да е ясно на кого се дължат милионите километри пробег. Така се лепва етикет на всички законотворци, че харчат държавни пари за командировки, докато някои от тях нямат никакви служебни пътувания”, коментира Плугчиева. Според нея освен информация за изхарчения бензин и съответното място, докъдето е отскачал всеки депутат, в сайта трябва да се обявява и каква работа е свършена по време на воаяжа. Така ще е ясно колко ефективни са командировките на парламентаристите и ще се редуцират до минимум неоправданите екскурзии, мотивира идеята си депутатката.
Нейни колеги от ГЕРБ коментираха, че нямат нищо против реализирането на подобни инициативи, щом се отнасят до прозрачността в работата на институциите, която била сред основните приоритети за управляващите.
На въпрос дали подкрепя идеята шефът на депутатите от партията Красимир Велчев отговори положително. Аз съм за, каза и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
Парламентарният председател Цецка Цачева обяви вчера, че се налага изграждането на нова пленарна зала за депутатите въпреки призивите от различни обществени организации Народното събрание да пести пари заради кризата. Парламентът даде не един и два примера за пестене, но ние сме длъжни да създадем нормални условия за работата на депутатите, категорична е Цачева, под чието ръководство най-висшата държавна институция икономиса през 2010 година 10 млн. лв.
Вече е задвижен проект за реконструирането на зала „Света София” в бившия Партиен дом, където в момента се събират парламентарните комисии, а в бъдеще депутатите ще провеждат и пленарните си заседания. В най-скоро време предстои стартирането на идеен проект, а за целта са заделени 420 000 лв.
Кога и как ще излезе по-евтино на данъкоплатците - депутатите да имат две сгради, в една да заседават, а в друга да са им кабинетите, или да са на едно място, запита Цачева в ефира на БНР. Шефката на Народното събрание вчера потвърди, че именно в сградата на някогашната централа на БКП срещу малко средства би могло да се обособи зала и така всички заседания да се провеждат под един покрив.
Атаките и нападките срещу ГЕРБ няма да спрат, защото през тази година ще има избори, но ние сме готови за това, коментира още Цецка Цачева.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.