Пропускане към основното съдържание

50 млн. лв. за онкоболни налети в заплати

Близо 50 млн. лева, предвидени за скъпоструващи лекарства за злокачествени заболявания, са били спестени и не са стигнали до пациентите.
Това показва проверка на Сметната палата за периода 2006–2009 г., представена от нейния председател Валери Димитров.
Според него парите били насочени за плащане на заплати, обезщетения и ремонти, при положение че през всички тези години е имало системен недостиг на лекарства.
В проверявания период са се сменили трима здравни министри – Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев.
Налице са множество случаи на забавяне и прекъсване на животоподдържащо и  животоспасяващо лечение на пациента, констатира докладът на Сметната палата.
За периода от 2006 г. до края на 2009 г. средствата за скъпоструващи лекарства, по-голямата част от които за онкоболни, са намалени общо с 49 066 000 лв., а в същото време има недостиг на лекарства и листа на чакащи пациенти, констатират одиторите.
За 2009 г. са направени две намаления на средствата за централна доставка на лекарствени продукти – през септември и през декември, на обща стойност 18 млн. лв., въпреки че са натрупани задължения към фирми – доставчици на лекарства.
Нарушения са констатирани и при възлагането на обществени поръчки. Многократно са обявявани и прекратявани обществени поръчки, което води до забавяне на сключване на договори с доставчиците и повишава риска да не могат да бъдат осигурени лекарства в необходимия срок.
Олга Димитрова, главен одитор и ръководител на одитния екип, съобщи, че основна причина за липсата на организираност при доставките на лекарства е липсващата все още информационна система, която да осигури контрол и прозрачност на дейността.
Още при извършен одит през 2005 г. Сметната палата препоръчва изграждане на такава система, договор за нейното изграждане се сключва едва в края на 2008 г. и според договора информационната система трябва да е готова за 100 работни дни.
Такава система обаче все още няма, макар че авансово са платени 2 млн. и 146 хил. лв. за изграждането й. Според експертите, изготвили одита, е наложителна промяна в механизма за изписване и снабдяване с лекарствени продукти.
Във връзка с констатациите на Сметната палата от здравното министерство напомниха, че са предприели мерки за промяна на процедурата за осигуряване на медикаменти за лечение на онкологични заболявания още в края на миналата година.
Причината за промените са несъвършенства в централизирания търг, чрез който се набавяха тези лекарства.
В началото на тази година медикаментите за хормоналната терапия на хората с онкологични заболявания са прехвърлени към Националната здравноосигурителна каса.
До края на годината към касата ще бъдат прехвърлени и останалите медикаменти за лечение на онкологични заболявания, посочват от министерството.
По този начин пациентите ще имат по-добър достъп до нужната терапия.
Тези лекарства ще се осигуряват от самите болници, в които се лекуват пациентите с онкологични диагнози. По този начин се скъсява с три месеца времето, през което болните хора чакат, за да получат медикаментите си.
През тази година са предвидени 107 милиона лева за осигуряване на нужните лекарства, което е с 10% повече в сравнение с миналата година, съобщават още от ведомството.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност