Пропускане към основното съдържание

Близки до Берлускони: До часове той може да подаде оставка

Двама журналисти, които са смятани за приближени до италианския премиер Силвио Берлускони, съобщиха, че той може да подаде оставка още в понеделник.



Няколко часа по-късно говорител на партията му отхвърли това, а после "опровержение на слуховете" се появи на личната страница на премиера във "Фейсбук".

Новината обаче веднага се отрази отрицателно на търговията с италиански книжа на фондовите и дълговите пазари, съобщи "Ройтерс". Кредиторите започнаха бързо да вдигат лихвите, които искат по 10-годишните италиански държавни облигации - от 6.37% в началото на търговията на 6.64% след новината, съобщи Би Би Си. Според британската медия в момента новините от Италия засенчват случилото се снощи в Атина със споразумението за оставка на премиера Георгиос Папандреу и началото на преговори за широк коалиционно правителство.

Джулиано Ферара, главен редактор на вестник "Фолио" (Foglio) и бивш министър, смятан за изключително близък на премиера, съобщи на интернет сайта си: "Че Силвио ще подаде оставка, е ясно. Въпросът е на часове, някои дори казват, че е на минути."

Франко Бекис, зам.-директор на вестник "Либеро" (определян като поддържащ Берлускони), пусна съобщение в Twitter, че премиерът ще си тръгне в понеделник вечер или във вторник сутринта.

"Уолстрийт джърнъл" съобщава, че премиерът е в Милано на среща с членове на семейството си, за да обсъди дали да подаде оставка. Срещата е с децата му, които участват в собствеността и ръководството на фамилните компании, както и с Феделе Конфалонери, председател на борда на групата "Медиасет" (Mediaset SpA) - най-голямата медийна група в Италия.

Говорител на правителството отказва да коментира всички тези твърдения, но медиите посочват, че Берлускони сериозно обмисля лично да се яви утре в парламента за важен вот по бюджета на страната, което се възприема като сигнал, че той вече не контролира мнозинството там.

Изданието посочва, че бъдещето на правителството в Рим е много несигурно. Причината е растящият натиск от чужбина и пазарите властите да предприемат решителни мерки за реформа и съживяване на влачещата се икономика, както и заплахата на няколко депутати от мнозинството във вторник да гласуват против някои части от бюджета.

През седмицата Берлускони може да бъде изправен и пред вот на недоверие с растяща вероятност този път да го изгуби, допълват политици и от двата полюса на политическия спектър.

При загуба на мнозинство в парламента в Италия пред правителството има три варианта:

- Първият е да се обнови кабинетът с надежда недоволните да го одобрят в новия му състав.
- Вторият е да се назначи временно правителство от технократи за довършване на особено важните задачи.
- Третият е всички да отидат на избори.
Ако се насрочат извънредни избори, не е ясно кой ще е следващият министър-председател. Опозицията вляво е в разпад, а центристите, които не харесват Берлускони, са с разнопосочни разбирания и планове. "Уолстрийт джърнъл" твърди, че според италиански депутати не е изключено едно преходно технократско правителство да бъде оглавено от Морио Монти - бивш еврокомисар по въпросите на конкуренцията.

В неделя вечер Берлускони заяви: "Отново ще ви разочаровам, но отговорността към избирателите и страната изисква това правителство да продължи борбата." Малко преди това вътрешният министър Роберто Марони каза пред телевизионно токшоу: "Опасявам се, че вече нямаме мнозинство."

Дори за пореден път да върне разбунтувалите се депутати и да оцелее, премиерът е с почти вързани ръце за сериозни политически решения. "Берлускони може още да е на поста си, но от известно време той вече не е на власт", коментира пред "Уолстрийт джърнъл" Никълъс Спайро, консултант по въпросите на дълговите пазари.

"Това може да е началото на края за Берлускони. Проблемът е, че в случая с Италия говорим за съвършено различно животно", коментира пред Би Би Си Ричард Хънтър от лондонската брокерска къща Hargreaves Lansdown.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната, докато Гърция дава едва 2% от БВП на 17-те държави с единна валута.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.