Пропускане към основното съдържание

Берлускони подава оставка, но след приемането на бюджета

Италианският премиер Силвио Берлускони потвърди, че ще се оттегли от поста си, но след като парламентът приеме законопроекта за бюджета, който съдържа мерките за икономии и икономически реформи, които той обеща на Брюксел.



"След приемането на закона, в който има промени, за които настоя Европа и който еврогрупата изиска, ще подам оставка, за да позволя на държавния глава да започне консултации", заяви Берлускони по телевизия "Канале чинкуе".

След приемането на мерките Берлускони ще върне мандата си на държавния глава, който ще започне консултации с партиите от мнозинството и с опозицията за съставяне на ново правителство, стана ясно след среща между Берлускони и президента Джорджо Наполитано.

Новината дойде снощи, броени часове, след като италианският премиер загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента.

Берлускони призна, че парламентът е парализиран или поне долната му камара с напускането на седем членове от управляващото мнозинство. Той подчерта, че Италия е в трудна позиция и трябва да покаже, че е способна на сериозни реформи.

Предвижда се обещаните на ЕС реформи да бъдат одобрени на 18 ноември в Сената и до края на месеца в Камарата на депутатите. Графикът обаче може да бъде променен, а одобряването на мерките – да се проточи дори няколко седмици.

Според Франс прес са възможни два варианта за изхода от кризата след оставката на Берлускони – съставяне на десноцентристко правителство, разширено към центъра или експертно правителство на националното единство.

Междувременно снощи търговията на Нюйоркската фондова борса завърши с повишаване на основните индекси, след като Уолстрийт посрещна с облекчение новината за предстояща оставка на Силвио Берлускони.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.