Пропускане към основното съдържание

Европа се разцепи на "Изхвърлете Гърция" и "Внимание, опасно е"

Европа се разцепи на две заради Гърция.
Анализатори и експерти са в спор до какво би довела изваждането на страната от европейските структури.


"Изхвърлете Гърция от еврозоната и спасете страната и единната европейска валута", настояват някои от анализаторите, цитирани от АФП. Други обаче предупреждават, че подобно радикално решение може да представлява заплаха за целия валутен съюз.
Когато гръцкият премиер Георгиос Папандреу изпита търпението на своите европейски колеги като заплаши с референдум за дълговото спасяване, водещи политици директно казаха на Атина да избере между еврото и раздялата.
Въпреки че Папандреу отстъпи, неговата болна страна остава под заплаха и под натиск да продължи с болезнените мерки за съкращаване на разходите на фона на тежката рецесия.
Притисната от над 350 милиарда евро дълг, представляващи 160% от БВП, Гърция е далече от това да избяга от опасността за деструктивен фалит и срамен изход от еврозоната, а възможно и от ЕС.
В тази ситуация гърците са по-разтревожени за финансовото си бъдеще, отколкото за политиката, на фона на усилията на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за сформиране на правителство на националното единство, предава АФП.
„Гърция е натоварена с толкова голям дълг, че няма значение кой е на власт - ляв, десен или и двете заедно", казва гръцки пенсионер, дошъл да пазарува в Атина от град Саламина заради по-евтините цени. Неговата пенсия е 795 евро на месец.
„Никой не може да направи нещо по-различно от това, което направи Папандреу - да увеличи данъците", добавя той.
Гъркиня, която е от Атина, заяви, че дори правителство на националното единство, за чието създаване се полагат усилия, не може да разреши проблемите на Гърция.
„Правителство на единството, съставено от кого? От същите хора. Ще имаме същите резултати", добави тя.
В същото време лидерът на гръцката консервативна опозиция повтори днес, че настоява за оставката на премиера Георгиос Папандреу и за незабавни предсрочни избори.
Андонис Самарас, лидер на Нова демокрация, заяви, че подкрепя идеята за краткосрочно коалиционно правителство с цел да се осигури парламентарно одобрение на спасителния пакет за Гърция от еврозоната, преди да бъдат произведени изборите.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.