Пропускане към основното съдържание

Универсална ваксина срещу грип слага край на ежегодните инжекции

Учени разработват универсална ваксина срещу грип, която ще се инжектира само веднъж в живота, съобщи в. "Дейли телеграф".


Ваксината Flu-v действа срещу различни видове грипни вируси, включително и срещу смъртоносния птичи грип и пандемичния свински грип. Клиничните изпитания в малък мащаб показаха, че тя значително намалява инфекциите и ограничава сериозността на симптомите.
Учените, които работят за развойната фармацевтична компания SEEK, планират мащабни клинични изпитания. Те се надяват ваксината да е готова за широка употреба след три до пет години. "Тази ваксина има ясен биологически ефект, който заслужава да бъде изследван допълнително" - каза вирусологът Джон Оксфорд от Кралската болница в Лондон, който е ръководил клиничните изпитания.
Вирусите на грипа постоянно сменят външната си обвивка и затова имунната система трудно ги разпознава.
За новата универсална ваксина учените са идентифицирали ключова част вътре в грипния вирус, която не се променя и е характерна за всички щамове. Така с ваксината имунната система се тренира да разпознава точно тази част. БТА

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.