Пропускане към основното съдържание

БСК: Вдигане на заплатите – да, но не без по-високи пенсии

Не бива да се повишава само минималната работна заплата, без да се вдигат пенсиите. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, преди да влезе на заседанието на Националния тристранен съвет.



"Чрез повишаване на пенсиите стимулираме и потреблението, а когато вдигаме минималната работна заплата, нанасяме много тежки удари на пазара на труда. По този начин ще закрием едва издържащия малък и среден бизнес", мотивира позицията той.

Освен това според Данев, ако има увеличение на пенсиите, то трябва да е за всички, а не само за най-ниските.

По думите му с вдигането единствено на минималните пенсии ще бъдат наказани тези хора, които са с най-голям принос към "солидарния стълб" и които са били най-коректни към бюджета на НОИ.

Очаква се минималната работна заплата да бъде увеличена от 270 на 290 лева от 1 май, по предложение на финансовия министър Симеон Дянков.

Все още обаче няма яснота за пенсиите. Преди дни социалният министър Тотю Младенов заяви, че актуализиране при тях може да има най-рано през 2013 г. Противно на това обаче Симеон Дянков съобщи, че правителството обмисля възможността за увеличение на всички видове пенсии за следващата година.

Днес Божидар Данев настоя да се направи оценка на ефекта от предишното повишаване на минималната заплата от 240 на 270 лв. По думите му след тази мярка продължават да се закриват работни места.

Очаква се на заседанието на тристранния съвет днес да бъде обсъждан и въпросът за представителността на синдикалните и работодателските организации, които договарят минималните прагове.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.