Пропускане към основното съдържание

Нов премиер и правителство чака Гърция

Лидерите на основните гръцки партии "Пасок" и "Нова демокрация" се споразумяха късно вчера за състава на новото гръцко правителство и за името на новият премиер на страната, съобщи Ройтерс.



Състава на правителството и наследникът на Георгиос Папандреу ще станат ясни днес, след финалните преговори, обявени за 12 часа на обяд. Новият кабинет ще управлява до предсрочните избори през февруари.

Сред обсъжданите кандидати за премиери на Гърция са бившият заместник-председател на Европейската централна банка Лукас Пападимос и сегашният европейски омбудсман Никифорос Диамандурас, номинирани от ПАСОК.

Предложението на "Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас. Спряга се и името на настоящия финансов министър Евангелос Венизелос.

Според последни проучвания на нагласите на гърците, съседите ни предпочитат Пападимос, който смята времето до изборите за достатъчни, за да се задейства спасителният план в страната.

Гърция очаква шестия транш от 8 млрд. евро от Брюксел до края на месеца. Вчера обаче Европа поиска писмени гаранции, че обещанията за бюджетни икономии и реформи ще бъдат спазени, преди да налее още пари в икономиката на страната.

"Ще поискаме от гръцките власти да изпратят писмо, подписано от двете основни партии, в което да се потвърждава" ангажиментът на страната да спазва договорените мерки за оздравяване на публичните финанси на Гърция, както и европейския спасителен план от 27 октомври, заяви президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.