Пропускане към основното съдържание

Част Трета: Първанов за посланиците от ДС

„Посланиците, сътрудници на бившата ДС, можеха да бъдат върнати с друга формулировка, която не ги набеждава, не ги огорчава и не хвърля такова петно върху тях, защото те не заслужават това“.

Така коментира Георги Първанов заявката на бъдещия президент Росен Плевнелиев, който обяви, че първият му указ ще бъде да върне посланиците с картончета в бившата Държавна сигурност.



"Защото кой ще каже сега кои са били доносници и кои не", попита президентът и добави, че доносниците отдавна са се скрили.

„Ако президентът Плевнелиев може да разграничи едните от другите, въпреки че е много късно и невъзможно да го направи“, заяви той.

Георги Първанов беше помолен да коментира и намерението на новия президент да провери всички служители в Президентството за принадлежност към структурите на бившата ДС.

„Ако искат, да проверяват. Тук, по силата на закона, секретарите са проверени. Останали са няколко чистачки, дърводелецът и телефонистката. Могат да бъдат проверени. Ако трябва, балтията и вън”, пошегува се Първанов.

След това продължи шегата с думите, че гледа много парламентарен контрол и затова започва да говори като народните избраници.

Още по темата

Част Втора: Първанов за БСП и бъдещето
Част Първа: Първанов за избори 2 в 1
По отношение на бившата Държавна сигурност, днес битките ги водят онези, които са били членове на Комунистическата партия, и са обучавали членовете за репресивния режим, продължи темата Първанов.

„Намирам това за доста неуместно, някои, които са заспали 1989 г., да водят своите битки на другия ден след 10 ноември, днес сме 11 ноември, срещу стария режим“, коментира той.

„Иван Костов е писал в „Работническо дело”. Бойко Борисов е преподавал в Симеоново, да изброявам ли по-нататък, малко ли е?”, попита той.

Първанов разказа история отпреди 10 години, когато преди да встъпи в длъжност като президент, тогавашните управляващи са назначили набързо 10-15 души посланици, без да го питат.

„Ако аз бях някакъв чепат характер, реваншист или ако поисках да играя на инат, трябваше да спра процедурата и да чакам нови предложения. Но аз не го направих, издадох указа за тези 10-15 души и съм работил активно с тези хора”, коментира той.

„Има дестинации, за които аз съм издал указ преди много време, но предложение за нов посланик няма”, каза държавният глава и даде за пример Бразилия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.