Пропускане към основното съдържание

Ало, Бърза помощ ли е? Боли ме глава!

„Масово на телефоните на Бърза помощ звънят хора с температура, червено гърло и главоболие”, разказа пред Dnes.bg д-р Лиляна Азманова, която е ръководител на смяна в Центъра за спешна помощ в Пловдив.



Линейките са разкарвани и за бъбречни кризи, което не било спешен случай и забавянето може да лиши друг човек от необходимата за спасяването на живота лекарска помощ. Над 300 лекари и медици от спешните центрове в цялата страна обсъдиха в Пловдив със здравния министър необходимите спешни промени за спешната помощ. Те поискаха нов закон за спешната помощ, в който ясно да се регламентира какво означава „спешен случай“, за да не бъдат разкарвани линейките за високо кръвно и кашлица.

„Проблемите в спешните центрове ще бъдат решени, ако те станат част от окръжните болници, което ще гарантира по-добра здравна услуга за пациентите и по-високи заплати на лекарите”, каза пред хората в бели престилки здравният министър д-р Стефан Константинов. Те обаче не се съгласиха с готвената реформа и се обявиха против нея.

„Спешните пациенти нямат място в болницата, защото там трябва да се делят на осигурени и неосигурени”, заяви по време на срещата на медиците в Пловдив д-р Павлинка Каталиева, която работи във варненската Спешна помощ. Тя не вярва, че като минат към болниците, шефовете на търговските дружества ще помислят за по-високи заплати на персонала.

„Ние не знаем какво ще се случи със спешната помощ, ако самите болници изпитат финансови затруднения”, каза пред Dnes.bg д-р Вили Батаклиева от Спешния център в Пловдив.

От своя страна министърът на здравеопазването обеща повече пари за спешните центрове, но не пое конкретен ангажимент. „Съвсем спокойно могат 10-15 милиона от бюджета да се отпуснат за спешната помощ и като се съкратят още ненужни структури, да се намерят още няколко милиона и ето ви реално увеличение”, обяви Константинов пред журналисти. Той е на мнение, че българите искат по-качествена помощ и бързо да я получат след инцидента.

В момента един лекар в Бърза помощ получава средно около 550 лева заплата. Фелдшерите се разписват срещу 400 лева. Работата е непривлекателна за младите, тъй като води до допълнително натоварване и стрес, а възнаграждението е ниско.

В момента има недостиг на специалисти в спешните центрове, а медиците от тях масово напускат страната и отиват да работят в Германия и Франция, където на същата позиция взимат между 8 и 10 пъти по-голяма заплата.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.