Пропускане към основното съдържание

И при по-консервативен бюджет вдигат заплати и пенсии

"И при по-консервативен вариант на бюджета в страната увеличението на минималната работна заплата се запазва на 290 лева от 1 май", увери вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.



"Парите за здравеопазване, образование, социална политика и култура за догодина няма да бъдат намалявани. Всичко останало обаче е под въпрос", допълни Дянков пред Нова телевизия.

Финансовият министър обясни, че в средата на следващата седмица ще стане ясно с колко ще бъде увеличена минималната пенсия и откъде ще бъдат пренасочени средства за това.

"Това може да стане, като се предложат реформи в пенсионната система, за да има балансиране. Сега липсва баланс, а НОИ върви с постоянни дефицити от 14 години насам", допълни Симеон Дянков.

Един от начините да се увеличат пенсиите още от другата година е да се увеличи пенсионната възраст, тъй като по думите на Дянков в момента голяма част от хората продължават да работят още няколко години, след като се пенсионират.
Прогнозата на правителството за растеж на българската икономика догодина се оказа прекалено оптимистична според Европейската комисия. Именно това беше причина за критики към правителството и за преразглеждането на бюджета, на мнение е финансовият министър.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.