Пропускане към основното съдържание

Глоби и за работещите без трудов договор може да бъдат въведени в Кодекса на труда

Промени в Кодекса на труда, които предвиждат глоби за работещите без трудов договор, ще се обсъждат днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.



В момента санкция има само за работодателите – тя е между 1 500 и 15 000 лева. Синдикатите и представителите на бизнес трябва да решат и какъв да бъде размерът на глобата за работниците.

Тристранката ще разгледа и идеята на социалния министър Тотю Младенов за т.нар. защитена възраст, която дава възможност дори при навършени години за пенсия и натрупан трудов стаж, работодателите да не могат да съкращават служителите си. По този начин работниците сами ще решават кога да спрат да работят. Идеята на министър Младенов цели хората да бъдат стимулирани да работят по-дълго и така в НОИ да постъпват повече приходи от осигуровки.

След заседанието на Тристранния съвет се очаква да стане ясно и с колко ще се увеличат пенсиите през следващата година, а също и дали жените в майчинство ще получават по-високо обезщетение за гледане на дете.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.