Пропускане към основното съдържание

Бойко Борисов: Ненаказуемата администрация е проблем на държавата

Ненаказуемата администрация е проблем за държавата. Това заявява в интервю за в. "Труд" министър-председателят Бойко Борисов.



"Стартирахме късно електронното правителство, наложи се да сменя министър и да го взема под личен контрол. Оказа се, че във всички министерства са похарчени огромни пари за това - от предишните правителства, но ведомствата така и не са свързани помежду си. Всъщност другият проблем на държавата е администрацията. Ненаказуемата администрация. Затова толкова натискам за електронното правителство - при него следите остават и може да се контролира администрацията", заявява премиерът.

Борисов не пропуска и забавената реформа в съдебната система и свързаната с нея борба с престъпността. "Трябва да се пипат законите. Сега парламентът трябва да приеме закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин", обяснява Бойко Борисов и прави уговорката, че проектът ще бъде приет във варианта, препоръчан от Европейската комисия. Според него с новия закон не би трябвало да се приема анонимен сигнал. "Но ако съседът, братът, сестрата е застанал с името си, че е видял нещо, би трябвало да се провери. И други закони също трябва да се пипнат, специализираният съд трябва да започне работа от догодина", допълва Борисов.

Премиерът обяснява, че по важните за държавата задачи в парламента като пакта за финансова стабилност, закона за конфискация на престъпно придобитото имущество и новия бюджет управляващите биха могли да си сътрудничат с всяка партия. Само така според него може да се осигури финансова стабилност на държавата и приемственост в управлението.

Той дава за пример увеличените пари за правосъдие и намаляването на бюджета в сектор "Сигурност". И използва случая да похвали вътрешния министър Цветан Цветанов. "Раздели тясноминистерския интерес от общата политика на държавата. Честно казано, дори не очаквах толкова мъдро да стисне зъби - намаляваме бюджета, вдигаме пенсионната възраст в системата", коментира премиерът реакцията на заместника си, свързана с разпределението на субсидиите в бюджет 2012.

"В личен план българинът е изключителен прагматик и аз на това се надявам. Той обича децата си, еле па внуците, повече от себе си. Готов е да понесе лишения днес, но да е сигурно, че внукът или внучката (кръстен на него) ще е добре. Българинът гледа да си вземе нещо свое - дали апартамент, дали къщичка, дали барачка, но да си е негово, да си отгледа децата, да си ги изучи, да понесе всякакви лишения, но децата да са добре. И съм убеден, че той затова ни даде вот и сега. На доверие", обяснява още Борисов.

Той още веднъж повтаря тезата си, че изборите са били вот "за" Борисов или "не за" Борисов и че те са били успешни за ГЕРБ, защото той съумява да подбере правилно кандидатите. "Преди 2 години и половина зависеше кой да е министър, кой да пратя еврокомисар. Аз съумявам да избера...", обяснява премиерът и дава пример с Росен Плевнелиев.

"Мартин Димитров ми каза: Ами ние Плевнелиев го гледахме за кандидат за кмет на София 2007 година. Аз казвам: Разликата е, че вие гледате, но избирате Мартин Заимов. А аз ги гледам и ги правя министри и ги издигам за президенти. Малка, но много съществена разлика. Всеки млад човек, който работи добре при нас, веднага получава развитие", обяснява премиерът. Той прави уговорката, че ГЕРБ е имала пет варианта за президент и според него всичките са щели да бъдат успешни.

"И аз. И Цветанов. Данчето Фандъкова. Кметът на Бургас Митко Николов. Имахме пет варианта. Как разсъждавах аз? Бургас е люлката на телевизия СКАТ, този град не трябва да го разклащам - и той би със седемдесет и няколко процента. Фандъкова вече си е влязла в амплоато на кмет. Ако нея бях извадил, трябваше Росен Плевнелиев да отиде кандидат за кмет на София - пак щеше да успее."

"Аз не съм казал, че ако пратя Искра Фидосова, тя ще спечели президентските избори. Просто казвам кои бяха вариантите. И всеки от тях щеше да има този резултат, без грам да подценявам качествата на Плевнелиев. Но без партията това не може да стане", обобщава премиерът.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.