Пропускане към основното съдържание

Политолозите: Балотажът неизбежен!

Малко повече от месец преди Президентските избори основните претенденти за вота вече са ясни.

След издигането на Стефан Данаилов за вице на Ивайло Калфин БСП започна своя щурм към Дондуков 2 с високо самочувствие и вяра в успеха. Редом с това срещу Росен Плевнелиев се надигна цялата опозиция в разигралия се скандал с искан подкуп от времето преди той да стане министър.
В дясно също чакат своя шанс, а кандидати като Меглена Кунева и Волен Сидеров се броят за сериозни претенденти в борбата.
В цялата тази картина политолози, социолози и агенции започнаха да подреждат предизборния пъзел и да напипват пулса на избирателя. Сред различните мнения обаче се откроява единомислие: Балотажът е неизбежен.
По темата пред ТВ Европа директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов заяви, че в момента само твърдите ядра са готови да гласуват.
"Тях никаква кампания няма да ги разклати", подчерта Павлов. Според политолога доц.Татяна Буруджиева пък само при по-висока активност на изборите може да се получи по-сериозно разместване и привличане на гласове.
Юлий Павлов определи като малко странна кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин – Стефан Данаилов.

"Досега Калфин и Кунева бяха на кантар. Месец и половина след появата на Калфин, той не успя да разчупи този паритет и те продължиха да са на кантар. Сега може да има много спекулации какво ще се случи до изборите, но то не започна да се случва. Предполагам вече, че с появата на Данаилов наистина леви симпатизанти, които досега подкрепяха Кунева, постепенно ще се върнат към кандидата на БСП" - каза Юлий Павлов.

Политологът доц.Татяна Буруджиева от своя страна намира прилика в изборите, които предстоят през октомври и тези през 2001 година: "Едната прилика ще я видим според мен в края , след като се гласува, защото казах за мен в момента нещо се случва или хората лъжат, или не са им добре подбрани терените, или не са им задълбочени и детайлизирани индикаторите, инструментариумът – не знам, нещо се случва... Това, което виждам на терен – все пак доста обикалям България нещо има разминаване, нещо има мъдрене, значи 2001 година нямаше нито една агенция, която е казала точните резултати".

И двамата политолози обаче вярват, че балотаж ще има и то между ГЕРБ и БСП. Докато обаче доц. Буруджиева не е убедена кой ще спечели, то Юлий Павлов е сигурен, че президент и вицепрезидент на страната ще бъдат съответно Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.
По темата с кандидат-президентската двойка на БСП преди дни се изказа и политологът Евгений Дайнов. Той също бе категоричен, че със Стефан Данаилов червените ще стигнат до балотаж.
Дайнов отбеляза и безспорния за него факт, че кандидатът за президент Ивайло Калфин е имал проблем с мобилизирането на „червените бабички”, докато със Стефан Данаилов се компенсира неспособността му да привлече твърдото червено ядро.
Като цяло оценката на политолозите е, че Стефан Данаилов е на път да изхвърли Меглена Кунева от балотажа. На него пък се очаквало интересен двубой с кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев, за когото все още се дават най-големи шансове за победа.
Що се отнася до влиянието на ДПС и това какво ще направи Доган, експертите смятат, че лидерът на Движението за права и свободи едва ли ще подкрепи когото и да било на първия тур, а ще изчака втория и там е по-вероятно да подкрепи двойката, изправена срещу ГЕРБ.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.