Пропускане към основното съдържание

100 лева глоба, ако не почистиш след кучето си в парка

10 пъти се увеличава глобата за собственици, които не са регистрирали домашното си куче.

От 20 лева санкцията става 200 лв., реши днес кабинетът.

Стопаните, които не почистват след кучетата си на обществени места, ще трябва да плащат глоба от 100 лева вместо предвидената до момента глоба от 50 лева.

„В големия процент инцидентите стават с домашни, а не с бездомни кучета и в много малко от случаите тези кучета се оказват регистрирани“, мотивира промените земеделският министър Мирослав Найденов.

Той изрази надежда по-високите санкции да респектират, а по думите му общинските инспектори вече са засилили своята дейност и глобите ставали реални.

Правителството предлага още промени в Закона за защита на животните, с които се удължава до края на 2015 г. срокът за прибиране на безстопанствените кучета в приюти, съобщиха от правителствената информационна служба.

Така ще се предостави възможност общините в България да се справят с проблема и да изпълнят вменените им задължения по овладяване на уличната популация, постепенното й изтегляне в приюти и контролирането на домашните кучета, смятат от кабинета.

Този контрол ще позволи спирането на потока на изхвърлени нежелани домашни кучета и ще спомогне за трайното намаляване на броя на безстопанствените.

Освен това разсрочването във времето на необходимите средства за построяване и издръжка на приютите за безстопанствени животни значително ще намали размера на необходимите финансови средства за решаване на проблема.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.