Пропускане към основното съдържание

Борисов преряза лентата на реставрираната Ески Джамия

Премиерът Бойко Борисов преряза лентата на реставрираната Ески Джамия в Стара Загора.

Тя става първият у нас Музей на религиите, в който ще бъдат представени символи и паметни знаци на всички религии, съществували на това място през хилядолетията.

Със седем дни предсрочно, за 128 дни, фирмата-изпълнител "Ески Зара" изпълни проекта, който се финансира безвъзмездно с 2,4 млн. лева по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013".
Премиерът връчи символично ключа на джамията на кмета на града и обяви, че този музей вече е на Стара Загора.

Това е музей с нов живот, посочи министърът на културата Вежди Рашидов. Той определи музея "като особено свято място, по-свято от Ерусалим", защото тук се съхранява духът и вярата от хилядолетия.

Той вече има място в Националната карта за културен туризъм, добави министър Рашидов.

Ески Джамия е култов комплекс, който включва паметници на културата от няколко епохи - култова яма, датирана от ранножелязната епоха, 10-ти век преди Христа, данни за светилище на тракийския конник, едноапсидна християнска църква от Средновековието и мюсюлмански храм.

Според строителния надпис, запазен на входа на молитвения салон, строителството на джамията е завършено към 811 г. по Енира /т.е. месец септември 1409 г/.

Със строителството е свързана легенда за въстание на българите в града и района около 1402 г.

След потушаването на бунта в чест на победителите е изградена и самата джамия. Ески Джамия е единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Освободителната война.

През 1927 година е обявена за старинен паметник според тогава действащия Закон за старините. От 1972 година е архитектурен паметник на културата, а стенописите в нея са обявени за художествен паметник на културата от национално значение.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.