Пропускане към основното съдържание

Търговията в страната агонизира, добре че са чужденците

Българинът купува само най-необходимото, а търговците отчитат добри обороти единствено по морето.

В малките градове във вътрешността на страната квартални бакалии отбелязват 40 на сто спад на продажбите и са на ръба на фалита, показва проверка на в. „Труд“, провокирана от последните данни на националната статистика за вътрешната търговия за юли.

Търговците по черномоорските курорти отчитат по-високи обороти, благодарение най-вече на руските туристи. Фирмите за бързооборотни стоки са доволни и от румънците, които на път за родината пълнят колите, защото у нас всичко е по-евтино.

Ситуацията обаче е коренно различна във вътрешноста на страната. Стотици квартални магазинчета в Стара Загора, Пловдив, Пазарджик са на ръба на фалита, отбелязва изданието.

По данни на националната статистика от края на миналата седмица потреблението на храни, напитки и цигари през юли бележи повишение от 0,5% спрямо юни. Но това е, защото се отчитат и оборотите на големите вериги.

Магазина в родопското село Дрянка вече има 5000 лева несъбираеми вересии. Собственикът Недялко Манолов продава от 15 години, но казва, че никога не е имало такива задължения. По думите му борчовете са натрупани не от пенсионерите, а от работещите хора с 4-5-членни семейства.

„Работещите са най-бедни! Вземат по 200-300 лв. заплата, а не им стигат за изхранването и затъват“, разказва Манолов.

Свито е и потреблението на дрехи и обувки в страната, въпреки сезонните намаления, достигащи на места 70%. Ренесанс обаче изживяват магазините за втора употреба.

Годината е тежка и за търговците на бяла и черна техника. Пазарът е нестабилен и потреблението е свито, като са добри само продажбите на нови IT продукти – лаптопи и стоки от новопоявили се сегменти като таблетите.

Кризата удари един от прохождащите сектори в България, който отдавна се е наложил по света – електронната търговия, отбелязва изданието. Бавното навлизане на продажбите през интернет се обяснява с липсата на данъчни облекчения, както и на много измами в онлайн магазините.

От началото на годината само през март и април е имало увеличения на оборота съответно със скромните 0,2 и 0,1%. За сметка на това през останалите месеци продажбите се свиват средно с по 1%.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.