Пропускане към основното съдържание

Апелативният съд дава ход на делото "Белнейски"

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски - Лазар Колев, ще обжалва наказанието си днес пред Пловдивския апелативен съд.

Колев беше признат за виновен по всички повдигнати обвинения – за изнасилванията и убийствата на двете сестри и за блудство с по-малката – Христина. Все още се издирва втори човек, за когото се смята, че е изнасилил едната сестра.

"В процеса ще настояваме да бъдат събрани нови доказателства, защото за всички е ясно, че Лазар не е убил сестрите", заяви пред Dnes.bg адвокатът на подсъдимия Марин Марковски.

Той обвини шефката на Пазарджишкия окръжен съд Ивена Парпулова, която произнесе доживотната присъда за Колев, в предубеденост по време на делото „Белнейски”.

"Съпругът на съдия Парпулова е бил адвокат на Лазар по друго дело за изнасилване, но моят клиент се е отказал от него, тя е знаела това, което е груба процесуална грешка”, категоричен е Марковски.

За случаят адвокатът е научил след решаването на делото в Пазарджик.

"Ако знаех този факт, щях да поискам отвод на съдията още в началото", заяви още защитникът на Колев.

Той ще поиска от апелативните магистрати в Пловдив, процесът да се върне на първа инстанция в Пазарджик, тъй като има пропуски в събирането на доказателствата.

Има постъпило искане за събиране на нови доказателства, потвърдиха от Съдебната палата в Пловдив.

„Направени са три искания - за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, изслушване на експерти и допускане до разпит на свидетел, съдът ще се произнесе по време на заседанието след изслушване становищата и на останалите страни в процеса.”, съобщи за говорителят на Апелативния съд Марияна Кирезиева.

От съда поясниха, че по време на процеса пред първата инстанция са разпитани над 45 свидетели и изслушани повече от 40 експертизи. Представените от страните доказателства са събрани в 30 тома.

Историята накратко:

Росица и Христина Белнейски бяха убити на 28 януари 2006 г., а телата им бяха открити три дни по-късно в местността "Грамадите" между Брацигово и Пещера.

След разследване, продължило пет години, след връщания и съмнения за подмяна на доказателства, на 7 февруари 2011 г. стартира делото срещу Колев.

Основното доказателство срещу него са ДНК материал, открит по телата на Росица и Христина, както и показанията на негов съкилийник.

В мотивите си за издаване на доживотна присъда на Лазар Колев, магистратите от Окръжния съд в Пазарджик отчетоха, че доказателствата по делото безспорно го сочат за извършител на жестоките престъпления.

Според съдия Ивета Парпулова, отричайки да е извършил престъплението, Лазар Колев прави опит да се измъкне от тежкото наказание.

Делото в Пловдивския апелативен съд започва в 13,30 часа и е насрочено за разглеждане в открито заседание. Поради обстоятелството, че част от доказателствата представляват класифицирана информация, съдът може да прецени отделни съдопроизводствени действия да се проведат при закрити врати и да засекрети част от заседанията.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.