Пропускане към основното съдържание

Плевнелиев отговаря за подкупа още 2007 г.

На 1 септември 2007 г. преди местните избори в интервю пред вестник „Банкеръ”, озаглавено „Живеем в града на греха”, управителят на фирма LINDNER Росен Плевнелиев разказва за проблемите на ръководената от него фирма, за да принуди Столична община да изпълни собствените си решения. В интервюто става въпрос за сделка за замяна на парцел с фирмата „Софийски имоти”, както и за наличието на хора, които са предлагали да посредничат за разрешаване на проблема, припомня “Фокус”.

През 2007 г. Росен Плевнелиев отговаря дословно така: „Публично известен факт е, че от тази фирма („Софийски имоти”) просто няма спасение. Но така или иначе ние няма да платим и лев подкуп”.

На въпрос: Настояваха ли за това? Росен Плевнелиев отговаря: Не директно. Никой не е дошъл да ми каже дай толкова и толкова пари, за да уредя въпроса. Започнаха обаче да се навъртат различни хора с предложения „да помогнат" за разрешаване на случая. И тъй като аз оставих тези подмятания без отговор и не ходих на определяните от тях срещи - резултатът е налице, сделка няма. Пращали са какви ли не „доброжелатели", които казват - нали знаеш, има начини проблемът да бъде решен...?”

Причината според мен е, че с тази сделка ние бръкнахме в джоба на началниците в дружеството (“Софийски имоти”), казва Плевнелиев. Развалихме им схема, от която някои хора щяха да източат много милиони. Този парцел, който ние трябва да получим, е 15 дка срещу предоставени от нас 27 дка, и то на Околовръстния път.

Запитан може ли нормален инвеститор да работи в такава държава, Плевнелиев отговаря: Трудно. Единственият шанс да ти вървят нещата е да си плащаш на точните хора. Няма нито един чуждестранен инвеститор у нас, който да не го е осъзнал. Напоследък съм малко обнадежден, защото вече има солидарност от страна на бизнеса и дори негласно споразумение да не плащаме.

В тази фирма (“Софийски имоти”) аз посмъртно няма да стъпя, заявява Плевнелиев 2007 г. Сигурен съм, че там нищо не се е променило. За мен тя е еманацията на злото за този град. Ако всичко, което успя да „изтъргува" това дружество, беше направено по прозрачен начин, София отдавна щеше да има метро, да има магистрали, завод за боклук и отдавна градът да е наистина европейски. Столицата ни е ощетена със стотици милиони само от това дружество, а тя самата се е превърнала в града на греха, казва Плевнелиев.

"Лично на мен подкуп не ми е искан и аз лично подкуп никога на никого не съм давал", заяви пък днес пред журналисти кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Той за пръв път говори пред медиите, след като преди няколко дни вътрешният министър Цветан Цветанов изненадващо оповести, че вече бившият регионален министър е бил изнудван от трима столични общинари заради изграждането на Бизнес парка в София през 2007 г.

Според Цветанов те искали от Плевнелиев половин милион евро. Сумата била необходима, за да решат проблема с парче общински имот, което пречело да бъде завършен строежът на обекта и на пускането му в експлоатация.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.