Пропускане към основното съдържание

Над 1 900 000 са здравноНЕосигурените у нас

Над 1 900 000 са здравнонеосигурените лица у нас по статистиката на здравната каса. Според пациентските листи на лекарите обаче те са 1 200 000.

Данните изнесе вицепрезидентът и председател на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов на форум, организиран от синдиката и фондация "Фридрих Еберт".

„Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция, безработица и други причини“, коментира д-р Кокалов.

Още по темата

По данни на синдиката най-големият консуматор на здравни услуги са неработещите – възрастни хора и деца. В същото време за работещите здравните вноски са средно 53 лв. на човек месечно, а за осигурените от държавата – едва 19 лева.

„КНСБ от години предлага да има задължение за здравна вноска на тези, които не получават доходи от работна заплата и труд, но имат такива от собственост, капитал и др.“, припомни при откриването на форума президентът на синдиката Пламен Димитров.
В момента 600 000 българи нямат достъп до личен лекар. Една от причините са и 424-те свободни позиции за лекарски практики в малките села и градове, сочат данни на синдиката.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.