Пропускане към основното съдържание

Печките били по-вредни от GSM антените

Бурен спор се развихри днес в Народното събрание по време на дискусията около промените в Закона за здравето, внесени от "Синята коалиция".

Сините предложиха да не се допуска монтирането на излъчвател на нейонизиращи лъчения върху по-ниска сграда от околните, ако разстоянието между тази и съседните попада в рамките на хигиенно-защитната зона на излъчвателя.

Повече от час народните представители обсъждаха микровълновите печки или антените на мобилните оператори са по-вредни за здравето на хората.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов бе един от първите, които възразиха срещу внесените законови промени, целящи да се защитят гражданите от вредното влияние на антените на мобилните оператори.

Най-големите лъчения идват от микровълновите печки, заяви Иванов. Според него те увреждат не само здравето на хората, но и самата храна.

По-вредни от антените на мобилните оператори са самите мобилни апарати. Да се играе със страха на хората, е изключително вредно, категоричен бе Лъчезар Иванов, който се прочу с множество корупционни скандали през последната година. Те станаха причина той да се раздели със зам.-председателския пост в Народното събрание.

Микровълновите печки не са рентгенови апарати, контрира синият депутат Ваньо Шарков. Той обвини Лъчезар Иванов в некомпетентност.
Колегата му Иван Иванов от ДСБ заяви, че Иванов защитава интересите на мобилните оператори. За пример той даде неговото участие в аферата "Верту", при която група депутати бяха подмамени в хотел с обещания за безплатни луксозни телефони.

В предложението на „Синята коалиция“ бе залегнало изискването да не се допуска монтирането на излъчватели на нейонизиращи лъчения на разстояние по-малко от 500 м до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за възрастни хора и хосписи.
След едночасовия спор очаквано мнозинството на ГЕРБ и „Атака“ отхвърли предложенията на сините. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.