Пропускане към основното съдържание

Повикване на линейка струва 100 лв.

Здравният министър Стефан Константинов започна популяризирането на Концепцията за спешната помощ. Пред БНТ той даде пример за несвойствените дейности, които в момента извършват екипите.

"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева. За 100 лева ние не можем да си позволим хората да се обаждат да идват линейки, за да ги преглеждат по къщите, защото ние за 200-300 лева може да имаме 24 часа оборудван кабинет, където да преглежда лекар, където дори има лаборатория и да предлагаме тези услуги.“

За тази цел се изграждат кабинети към болниците, които ще обслужват граждани, желаещи спешен преглед.

„Това е мястото, където хората, които имат оплаквания, искат да заведат децата си или имат някакъв друг проблем, могат да отидат и там да получат решение на въпроса. Не е пътят, по който трябва да вървим - да викаме линейките. Това е скъпо нещо и ще става още по-скъпо в следващите години".

Ще се създаде списък на болниците, които могат да покрият критериите за реакция при спешни случаи, т.е. притежават необходимата апаратура и квалифицирани медици. Така спешните екипи ще се освободят от излишна натовареност.

Още за Концепцията

Идеята за изнесени екипи за бърза реакция не е нова. В градове с над 200 хил. души, ще има повече от една стартова точка за линейките, се предвижда в стратегията. Подходящи за това са ДКЦ-тата или болниците. В районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин време за достъп до спешна помощ, ще има временно базирани екипи.
В момента в системата има 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях, които се намират в различни общини. Те няма да се преструктурират или закриват в скоро време, успокои вчера министърът.
"Проблем със сградите няма – обясни министърът. – Те не са държавна собственост, но договорите им са за 10 г. или безвъзмездни", т.е. няма да се харчат повече пари за обезпечаване на сградния фонд на съществуващите или нови филиали на Спешната помощ.

Базата

75 млн. лв. годишно над сегашния бюджет за здраве са необходими, за да се осъществят всички мерки в Концепцията. 60 млн. лева от тях ще отиват за заплати, 10 млн. лв. – за поетапно обновяване на автопарка, 3 млн. лв. – за поддържане на материално-техническата база, 1 млн. лв. – за поддържане на информационната система, и 1 млн. лв. – за обучение на персонал.
В момента системата разполага с 813 санитарни автомобила, от които 400 са купени през последните 4 години. Те са оборудвани по европейски стандарт с дефибрилатори, ЕКГ и всичко необходимо при оказване на спешна помощ. След 2-3 години обаче ще е необходима поетапна подмяна на техниката.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност