Пропускане към основното съдържание

Държавата си търси близо 50 млн. от глоби на шофьори

Държавата не си е прибрала близо 50 милиона лева от катаджийски глоби. Част от тях са наложени на провинили се шофьори още през 2009 г и скоро изтича двегодишната им давност, съобщава „Труд”.
Това означава, че глобите, издадени с фиш или акт, на които е минал двугодишния срок, вече са отпаднали безвъзвратно и в бюджета няма да влезе нито лев от тях.
Един от всеки три фиша не се плаща изобщо. Шофьорите са по-стриктни в плащането на глоби само ако те са наложени след акт и издаденото впоследствие наказателно постановление.
Причината е просто - в този случай служителят на КАТ взима шофьорския талон и за да си го получиш обратно, трябва да си платиш.
В данните за неплатените суми не влизат данните от видеонаблюдението в София, което засича средно по хиляда нарушители на ден. Събираемостта там е още по-ниска, тъй като шофьорите отказват да получат призовките, изпратени им от КАТ, и чакат да отпаднат по давност, отбелязват експерти.
Статистиката сочи, че най-много пари от фишове са събирани през 2007 г., когато бе разрешено на катаджиите да прибират парите от сгафилия шофьор на място. Тогава близо 90% от водачите предпочитаха да си платят, вместо да губят време по гишетата в КАТ.
През 2008 г. тогавашният вътрешен министър Михаил Миков забрани на катаджиите да прибират пари и съответно паричният поток от тази санкция към хазната намаля драстично.
Статистиката сочи още, че дори и електронният фиш не плаши особено шофьорите.
За първите 2 месеца от стартирането на системата са издадени 105 810 електронни фиша, от които са платени едва 45 370 .
Засега с електронния фиш най-добре се справят областните полицейски дирекции в Стара Загора и Сливен, които са рекордьори по обработването на кадри с нарушения, заснети със снимащи радари.

Източник dnes.bg
тагове новините от деня, България

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.