Пропускане към основното съдържание

Днес Куба ще обяви 300 икономически реформи

Над 300 реформени мерки в икономиката на Куба, одобрени миналия месец на първия от много години насам конгрес на управляващата компартия, ще бъдат подробно представени днес в специални издания.

В събота партийният всекидневник "Гранма" съобщи, че в понеделник към броя ще има допълнителна секция с решенията и 48-странична притурка, която ги разяснява.

Реформите представляват опит на президента Раул Кастро да засили изградената по съветски образец командна икономика чрез стимули за частната инициатива и намаляване размера на държавната намеса, коментира "Ройтерс".

Много от мерките вече са предприети, но други трябваше да бъдат уточнени и одобрени на 18 април от конгреса на единствената партия в Куба. Окончателният вариант още не е известен.

Кубинците се вълнуват да разберат какво е решила компартията за съдбата на масовите купони за храни, които според Кастро са станали твърде скъпи, както и дали ще получат право да продават домовете и автомобилите си.

Президентът заяви, че от купоните трябва да се ползват само от най-нуждаещите се. Повечето кубинци разчетоха това като сигнал, че ще изгубят социална придобивка, която са ползвали почти 50 години.

Реформените мерки включват още намаляване на заплатите, разрешаване на повече възможности за самонаемане и отдаване под аренда на държавни земеделски земи.

Предполага се също, че държавните компании ще получат повече самостоятелност и ще бъдат привлечени повече чуждестранни инвестиции, включително в създаването на голф игрища, които десетилетия наред бяха анатемосвани от комунистите.
Според Раул Кастро промените трябва да гарантират, че комунизмът в Куба ще оцелее и след като си отидат представителите на революционното поколение, завзело властта в Хавана през 1959 г.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.