Пропускане към основното съдържание

Българите имат все повече свободно време

Българите работят по-кратко и прекарват по-малко часове в готвене, чистене, пране и гладене. За сметка на това се увеличава свободното им време, което се използва основно за гледане на телевизия, сърфиране в интернет и компютърни игри. Това показва изследване на Националния статистически институт (НСИ) как хората разпределят денонощието си.

Данните са за периода октомври 2009 - октомври 2010 г., анкетирани са 5500 души на възраст над 10 години. Данните за Европейския съюз ще излязат след няколко месеца и тогава ще може да се сравни как се вписват българите в общата картина.

На работа
Проучването показва, че българите работят средно по 7 часа и 19 минути на ден. Работният ден на мъжете е малко по-дълъг от този на жените. Според Кодекса на труда работният ден у нас е 8 часа. В изследването на НСИ обаче не се включват почивките и прекъсванията, а само действително отработеното време.

За последните 10 години то е намаляло с половин час и почти се е изравнило с тогавашния работен ден на белгийците, французите, шведите и германците. Най-много се трудят хората между 20-49 години, а най-кратко тези над 65 години, което е логично, защото на тази възраст те трябва да са се пенсионирали. Едно от обясненията за по-краткото работно време е безработицата и преминаването на 4-часов ден в много предприятия.

Учениците и студентите отделят средно по 5 часа и 17 минути за занимания в клас и лекции и по 2 часа и 17 минути за учене вкъщи.

Готвене и цепене на дърва
Изследването показва, че почти всички жени готвят, чистят, перат и гладят по близо 4 часа и половина на ден. Мъжете участват в домакинската работа по-рядко, а когато го правят, е за два пъти по-кратко време. Най-драстична е разликата при готвенето, за което почти изцяло се грижат дамите. Двамата родители еднакво помагат на децата си в училище, но при къпането, обличането и храненето ролята на майките е водеща.

Прави впечатление, че мъжете готвят два пъти по-бързо от жените, защото правят предимно аламинути, но пък чистенето им отнема повече време, отколкото на жените. Мъжката работа в домакинството се отличава с дейности като цепене на дърва, палене на печки, пускане на локално парно и отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, т.е. няма голяма промяна от времето на родово-общинния строй.

На дивана


Гледането на телевизия, четенето, чатенето и търсенето на информация в интернет са любимите занимания на българите в свободното им време. Спрямо десет години по-рано значително е нараснало времето за занимания с компютри. През миналата година 12% от анкетираните са отделяли средно по час и половина на ден за сърфиране в мрежата и писане на имейли.

Телевизия се гледа най-дълго през ноември, януари и февруари - по над 3 часа на ден. За сметка на това през август и септември, когато най-интензивно се ползват отпуските, хората предпочитат да си намират други занимания. Най-дълго пред екрана се застояват хората, които живеят сами или заедно с родителите си, както и двойките без деца.

Най-много свободно време имат децата и пенсионерите. Изследването показва, че едва една пета от мъжете и 15% от жените спортуват. Тези, които го правят, отделят средно по 2 часа на ден. Прави впечатление, че много малък процент от анкетираните четат книги и отделят за тях по час и 20 минути в денонощието.

Хигиена и други занимания

За сън, хранене, обличане, миене и грижи за здравето българите отделят повече от половината денонощие. Изненадващо най-дълго се оказва, че спят пенсионерите. Според повечето медицински изследвания възрастните хора се наспиват по-бързо, но очевидно в България следобедната дрямка е обичайна за тях.

Активните хора между 20 и 49 години си доспиват в събота и неделя. В почивните дни хората отделят и повече време за хигиена, което потвърждава стереотипа за неделната баня на българите.

Основни изводи и стереотипи на пух и прах

Изследването на НСИ разби няколко мита и стереотипи - за къпането, общуването, забавленията
- Българите имат все повече свободно време. Едно от обясненията на статистиката за това е безработицата
- Компютрите и телевизията са основните средства за развлечение
- За разговори с приятели и близки се отделя четири пъти по-малко време, отколкото за гледане на телевизия. Патриархалният модел семейство, в което всички се събират на масата и обсъждат, е безвъзвратно отмрял
- През уикенда грижите за хигиената се засилват, което потвърждава стереотипа, че българите се къпят предимно в неделя и по празници
- Ако телевизиите искат едно риалити шоу да е успешно, трябва да го пуснат през ноември, януари или февруари. Хората се застояват най-малко пред екрана през август и септември 
- Домакинствата отделят все по-малко време за поддържане на дома
- Традиционно жените се занимават с домакинството два пъти повече време от мъжете
- Семействата, които имат деца, отделят за тях средно по два часа и половина на ден. Противно на очакванията, бащите се занимават с наследниците си почти колкото майките
- Българите масово ходят негладени - едва 6% от жените и 0.2% от мъжете хващат ютията сутрин
































Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.