Пропускане към основното съдържание

Европа ще отвори трудовия си пазар за българи преди 2014 година, прогнозира Кристалина Георгиева

Някои от старите страни членки на ЕС ще отворят трудовия си пазар за българи по-рано от 1 януари 2014 година, както се предвижда. Това прогнозира еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева по Нова телевизия.

Според нея възможността българи свободно да работят в страните от ЕС ще се наложи от демографските фактори, свързани със застаряването на населението и излизането от кризата, заради които ще се усети недостиг на квалифицирана работна ръка. "При това положение е нормално тези страни да потърсят хора от други страни членки на Европейския съюз", поясни Георгиева. По нейните думи не е толкова важна датата, когато старите страни от ЕС ще отворят трудовия си пазар за българите, а тенденцията това да стане.

Правилата на евросъюза предвиждат седем години, след като една страна се присъедини към него, нейните жители да могат свободно да търсят реализация в рамките на блока. Поради тази причина за българи и румънци трудовите пазари ще се отворят след 1 януари 2014 г.

По повод влизането ни в Шенген Кристалина Георгиева коментира, че не датата е важна, а фактът, че въпросът е решен и от ЕС и от българското правителство. Според еврокомисар Георгиева влизането в Шенгенското пространство почти няма да се отрази на икономиката, а и обикновените хора не се вълнували толкова кога това ще се случи.
На въпрос дали би се включила в президентските избори, тя беше категорична, че има работа за вършене и ще завърши мандата си на еврокомисар.

Източник dnevnik.bg
тагове: Европа, работа, Evropa

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.