Пропускане към основното съдържание

Украинска преса: Лапата на Кремъл в България

Русия години наред се опитва да си върне влиянието в България – и в политически, и в икономически план. Газовата криза отново напомни на Москва, че може да изгуби София като важен партньор и поле за инвестиции, пише в украинското рускоезично издание "Наш век" журналистът Николай Марченко.

Материалът е озаглавен "Лапата на Кремъл в България: газовата война на невидимия фронт. Поглед от София".

"Как Русия да не изгуби България?", пита се авторът и сам отговаря: "Много просто: трябва да гарантира стабилни газови доставки и да компенсира обемите, недоставени заради последиците от газовата криза".

Имиджът на Русия пострада в България и бе трудно човек да си спомня за топлата славянска дружба в най-студените зимни дни, когато милиони останаха без отопление и гореща вода. Дружбата трябва да се подгрява не с думи, а с дела. Не е тайна, че западни компании и инвеститори от четири години вече се опитват да окупират икономически България след влизането й в ЕС.

Неправителствени организации правят същото в политическо и културно отношение, се казва в статията.

При посещение в Москва преди две години българският президент Георги Първанов "постави въпроса за компенсации за газовата криза, в която бе въвлечена страната му, а Дмитрий Медведев отвърна, че юридическата отговорност носи Украйна", пише авторът.

"Освен това той настоя за нещо нереално – да бъдат отстранени посредниците на "Газпром" при доставки на газ в България, с което наруши правото на конкуренция в рамките на Европейския съюз", твърди Марченко.

По конституция България е парламентарна република и нейният президент има само представителни функции, което "не му позволява да води преговори, подобни на водените от него в Москва", добавя журналистът.

Според него "за Русия, изглежда, ще е по-изгодно да погаси щетите на България чрез газови доставки на занижени цени, което ще й позволи да запази своя имидж и доверието към нея в балканската страна".

Проектът за газопровод "Южен поток", обсъден от държавните глави, е конкурент на европейския "Набуко". България се обявява за съвместния проект с Русия, но това не може да трае безкрайно в контекста на сериозната критика от Брюксел срещу изолираната енергийна политика на София. 

За да не остане Русия без партньор, трябва да уреди претенциите на България и да представи окончателната сметка на Украйна, предлага авторът на статията.
Той припомня думи на бившия посланик на Москва в София Анатолий Потапов, нарекъл България "троянски кон на Русия в Евросъюза". България трябва да остане партньор на Кремъл, а приятелството не се доказва само с думи, изтъква журналистът.

След като държавата ни е станала член на НАТО и на ЕС, Русия официално вече е изгубила България в геополитически план, но не и в икономическо и културно отношение, пише той. 

Сериозните интереси на руския бизнес в България – в сферите на туризма, недвижимите имоти и енергетиката, трябва да бъдат подсигурени със стабилност и с положителен имидж, заявява Марченко.

Русия не може да си позволи да губи съюзници и партньори в Европа. България е държава, която заедно с Молдова и Сърбия е изпълнена с политическа воля за сътрудничество с Москва; тя не бива да бъде изгубена като преден пост на Балканите и съюзник в НАТО и ЕС. Цената на компенсациите, искани от София, е нищожна в сравнение с имиджа и бизнес интересите на Русия в тази страна. И от политическа, и от икономическа гледна точка България трябва да остане в сферата на влияние на Москва, заключава Николай Марченко.

Източник dnes.bg
тагове: България, новините от днес,

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.