Пропускане към основното съдържание

Над 100 хил. души не работят, защото няма кой да се грижи за децата им

Отглеждането на деца и грижите за възрастни и болни хора оставя много хора в трудоспособна възраст извън пазара на труда, въпреки желанието им да работят. Основните причини за това са липсата на институции, които да поемат грижата за техните роднини или високата цена на тези услуги. Това показват данните на Националния статистически институт за съвместяването на професионалния със семейния живот.

Изследването показват, че през 2010 г. 1.263 млн. души между 15 и 64 години се грижат за деца до 14 години. Две трети от тях работят. Останалите са жени в отпуск по майчинство, безработни, които си търсят работа и обезкуражени, които са се отчаяли, че ще намерят такава.

Над 100 хил. от неработещите заявяват, че искат да се трудят, но не си търсят работа, защото няма кой да се грижи за децата им. За всеки пети от тях причината да не работи е, че в района, в който живее няма детска градина или занималня. 42% заявяват, че не могат да си позволят да плащат за подобни услуги заради високата им цена, а 10 хил. души смятат, че грижите, които ще получат децата им няма да са на необходимото ниво.

Изследването на НСИ показва, че през миналата година много хора в трудоспособна възраст са останали извън пазара на труда, защото се грижат за болни или възрастни хора. 44 хил. от тях казват, че биха работили, ако има подходящи условия за отглеждането на роднините им в институции или частни центрове. Голяма част от хората обаче се грижат сами за тях, защото не могат да си позволят да плащат за подобни услуги.

Данните показват, че едва 14% от близо 824 хил. заети с фиксирано работно време, които се грижат за деца, болни или възрастни, имат възможност да закъсняват или да си тръгват по-рано от офиса по семейни причини. Една трета от тях казват, че могат да си позволят това само по изключение, а за половината подобна гъвкавост е невъзможна.

Статистиката показва, че през четвъртото тримесечие на 2010 г. извън работната сила са били 1.688 млн. души, които са със 26 хил. повече спрямо предните три месеца. Това означава, че всеки трети в трудопособна възраст (15-64 години) в България не работи и не се е регистрирал като безработен. По-голямата част от икономически неактивните са жени, а над две трети живеят в градовете. Сред основните проблеми за това е ниското образование. Данните показват, че половината от тези хора са учили най-много до осми клас, а немалка част са завършили само начално образование.
По-малко от една пета от неактивните заявяват, че по принцип искат да работят, но са се обезкуражили, че някой ще ги наеме и заради това не търсят подобни възможности. Над 547 хил. души не искат да работят, защото не са завършили образованието си. Още толкова са извън пазара на труда заради лични/семейни причини или напредналата си възраст.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.