Пропускане към основното съдържание

Борисов наля пари на картофопроизводители. Юруш

Месец и половина след като премиерът Бойко Борисов препоръча на българите сами да си садят картофите, Държавен фонд „Земеделие“ отпусна 1 553 000 лв. за подпомагане на производителите на земеделската култура.
Парите се дават за закупуване на посевен материал за „семепроизводство и консумация“, става ясно от съобщение на фонда.
Желаещите да получат субсидия трябва да подадат документи в областните дирекции по земеделие до 27 май. Средствата ще се договарят от 6 до 17 юни, а изплащането им ще приключи до 15 юли 2011 г.
Максималната площ, за която може да сключи договор с фонд ”Земеделие” за купуване на посевен материал за семепроизводство, е 80 дка, а минималната – 5 дка. Максималната площ за засяване на картофи за консумация е 150 дка, а минималната – 5 дка.

Посевният материал се купува от регистрирани търговци, включени в утвърден списък от Изпълнителната агенция по сортоизпитване.

На 20 март тази година в тв предаване министър-председателят обясни, че той и семейството му никога не са купували картофи, тъй като винаги сами са ги произвеждали.

Още в началото на интервюто тв водещата се опита да насочи премиера към това, че народа повече го касаят скъпите хляб и картофи, отколкото магистралите. Тя го изкритикува, че продължава да призовава българите да стискат зъби, след като токът скача, а картофите са поскъпнали с 200%…

Още по темата



Борисов се ядоса, тъй като това било маловажен проблем.
„Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете“, съвсем насериозно отбеляза министър-председателят и продължи: „Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади… Те и 20 пъти да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство, а и стотици хиляди семейства това не ги касае“, каза още Борисов.

Източник dnes.bg
тагове борисов, политика, българия,

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.