Пропускане към основното съдържание

Кадафи мобилизира жени и деца в армията

Либийският лидер Муамар Кадафи е започнал, очаквайки евентуална сухопътна операция на НАТО в Либия, мащабна мобилизация на жени и деца в армията, съобщава арабският вестник „Аш Шарк ал Аусат“, позовавайки се на високопоставен чиновник от либийския режим. 

„Очакваме начало на сухопътно нахлуване на сили на НАТО в Либия и се готвим за каквото и да е развитие на събитията. В рамките на провеждането на тези мероприятия се провежда мобилизация на жени и деца в армията“, казва чиновникът, поискал да остане анонимен. 

Той отбелязва, че въздушните удари на НАТО не са успели да накарат Кадафи да се откаже от властта и разбирайки това, ръководителите на Алианса биват тласкани към провеждане на сухопътна операция. 

„Разполагаме със съвсем достоверни сведения, че НАТО подготвя сухопътно нахлуване в Либия“, каза той. 

Според оценките на военни експерти общата численост на армията на Кадафи е около 80 000 души.
 
Непосредствено преди сухопътната операция на НАТО либийското ръководство възнамерява чрез раздаване на оръжие на населението и мащабна мобилизация максимално да увеличи числеността на своята армия, за да разгърне „народна война“ срещу агресорите. В същото време е трудно да се определи конкретен брой жени и деца, които могат да бъдат мобилизирани в армията, смятат експертите. 

В последно време либийската телевизия все по-често излъчва предавания за военната подготовка на жени в специални военни лагери. 

Въпреки уверенията на телевизионните коментатори, че всички тези жени „доброволно са решили да участват в защита на родината“, според източниците на „Аш Шар ал Аусат“ много от тях са отишли във военните лагери или за пари, или по принуда. 

С въпросите за тази „доброволно-принудителна“ мобилизация се занимават армейското ръководство и революционните комитети по места. 

Онези, които отказват да бъдат мобилизирани, са подложени на преследване и арести, отбелязват източниците на вестника, пише РИА Новости.

Източник dnes.bg
тагове: Кадафи, Либия

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.