Пропускане към основното съдържание

Сваленият турски F-4 да се смята за нападение срещу НАТО

Сваленият турски F-4 да се смята за нападение срещу НАТО
Турция ще настоява НАТО да смята свалянето на нейния военен самолет от Сирия за атака срещу целия Алианс, съобщи вицепремиерът Бюлент Арънч, цитиран от Асошиейтед прес. По думите му Турция ще поиска НАТО да гледа на въоръжената атака съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, според който атака срещу един от членовете на Алианса ще се възприема като атака срещу всички членове.


Изявлението идва в навечерието на среща на управителния орган на НАТО, на която ще бъде обсъден случаят. Въпреки големите тревоги на много страни от НАТО заради конфликта в Сирия, където опозицията твърди, че правителствените сили са убили 14 000 души, е малко вероятно военният съюз да започне въоръжени действия срещу арабската държава.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч каза, че Турция запазва правото си на ответна реакция срещу враждебния акт, но добави, че няма намерение да обявява война на когото и да е. Запитан дали Турция ще настоява за активиране на член 5 от Северноатлантическия договор, Арънч каза: "Без съмнение Турция направи необходимите декларации по отношение на член 4 и член 5".


Въпреки всички приказки обаче перспективата за военна интервенция в Сирия остава далечна, отбелязва АП. Подобно действие едва ли ще спечели подкрепата на Съвета за сигурност на ООН и Арабската лига, а външна намеса без благословията и на двете организации е немислима. Освен това страните от НАТО, от които САЩ е най-голяма, не жадуват за следваща война в Близкия изток, отбелязва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.