Пропускане към основното съдържание

Един лекар у нас лекува 258 българи

Един лекар у нас лекува 258 българи
На един лекар у нас се е падало да обслужва 258 души през 2011 г., сочат данни на националната статистика. На един специалист по дентална медицина пък са се падали 1 100 българи.


Според статистиката най-облагодетелствани са българите от Югозападния район (включващ столицата, София-окръг, Перник, Благоевград и Кюстендил), където на един лекар се е падало да обслужва средно 250 жители, а на един стоматолог – 950, отчита БТА.

Най-много потенциални пациенти – 323, се падат на един лекар в Северния централен район, включващ Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. В този район на един стоматолог са се падали и по 1 400 жители.

Статистическите данни сочат, че през 2011 г. лекарите в страната са били около 28 хиляди, стоматолозите – над 6 600, а медицинските специалисти по здравни грижи или средно квалифицираният персонал - над 47 хиляди.

В българските болници е имало над 48 хиляди легла, от които около 38 хиляди - за активно и интензивно лечение.

По данни на Евростат общият брой на болничните легла в ЕС е 2,76 милиона, което се равнява на едно легло на всеки 181 души или по 550 болнични легла на 100 000 жители.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.