Пропускане към основното съдържание

Безпаричието врътва ключа на хосписите

Безпаричието врътва ключа на хосписите
Малкото хосписи в страната са на път да бъдат закрити и така десетки страдащи и умиращи хора може да останат без медицинска грижа в края на живота си. Тревожният сигнал подаде БНТ.



Поддържането на крайно нуждаещите се българи трябва да се облекчи с пари от здравната касa. Те обаче се оказаха недофинансирани.

Типичен пример е хосписът в Пловдив. Шест месеца след откриването му той е подготвян да затвори врати.

На въпросното място крайно нуждаещите се българи могат да посрещнат края на живота си с достойнство. Обикновено те са онкоболни, пратени от други отделения, в които всякакво лечение вече е безсмислено.

От здравната каса отказват да платят за работата им по клинична пътека. Този хоспис тежи на касата с 330 лева на месец.

„При първоначалното представяне на договора ни беше разяснено, че в процеса на дейността, доказвайки възможност за дейност, на нас в рамките на няколко месеца ще ни бъде коригиран бюджетът, така че той да ни стига да се издържаме и да продължим дейността и занапред“, заяви д-р Александър Атанасов - управител на хоспис „Възраждане“.

Само един болен изчерпва целият бюджет и то само за 6 дни.

А хосписът има 21 легла, 5 сестри, четирима лекари. 19 хиляди са разходите им за месец.

„За четвърти-пети път изпращаме предложение към София с вчерашна дата за корекция отново на бюджетите“, пък заяви д-р Валерия Петрова – шеф на „Болнична помощ“, РЗОК Пловдив.

Пред същия парадокс са изправени и хосписите във Варна и София.

Единствено в Кърджали имат нормален бюджет, но пък там нямали нужните специалисти.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.